Workshop worstmaken

Leer van meneer! Foodwriter Meneer Wateetons, auteur van standaardwerken over onder andere worst maken, roken en fermenteren geeft verschillende workshops. De meeste vinden plaats op de prachtige boerderij van Boergondineren aan de rand van Amsterdam, volgens een vaste agenda. Voor deze workshops kun je je gewoon in je ééntje of met een klein groepje opgeven. Sommige workshops kunnen ook bij jou thuis gegeven worden. Gewoon in je keuken of woonkamer. Klik op de links voor meer informatie.

De workshops

Tenslotte zijn er de Wateetons Wilde Weekenden in Zweden.

Agenda en inschrijven

Lees verder voor nadere informatie. Zie hier de agenda en inschrijving

Workshops worst maken

boergondineren_gedektetafels_piano-2-3571 boergondineren_worstmaken6-8423 boergondineren_worstmaken5-7542  boergondineren_worstmaken-30-2006  boergondineren_worstmaken-33-6484

Alleen, met zijn tweeën of in een klein groepje leren worst maken? Sinds december 2012 geeft meneer Wateetons de razend populaire worstworkshops in een boerderij net buiten Amsterdam in samenwerking met Boergondineren.  Leren worstmaken op de boerderij, kan het mooier? Je kunt je gewoon in je ééntje, of met een klein groepje, opgeven. Dan zorgen wij voor een stuk of 14 nieuwe vrienden. Worst verbroedert. Een worstworkshop is ook een origineel cadeau voor iemand die van lekker eten en koken houdt!

Tijdens de workshop leer je, uiteraard onder het genot van de hapjes en drankjes van Boergondineren, allereerst de theorie van het maken van verse en droge worst. Wat gaat er in een worst, waar haal je je die ingrediënten, wat voor grappige dingen kun je doen met darmen, en hoe voorkom je dat je komt te overlijden na het eten van je zelfgedroogde salami. Vervolgens breng je het geleerde in de praktijk met het bereiden van een aantal verse worstvarianten die we uiteraard vervolgens ook opeten met de heerlijke bijgerechten, wijnen van Boergondineren. Je krijgen een boekje mee met daarin alle recepten en ‘Over Worst’ is, desgewenst gesigneerd met een vette vinger, verkrijgbaar.

De workshop wordt gegeven door Meneer Wateetons, culinair blogger en schrijver (www.wateetons.com, Elle Eten, Nrc Next en auteur van het Handboek voor de Vinex-jager (2010), Over Worst (2011), Over Rook (2014) en Over Rot (2015).

De kosten: €65 per persoon (inclusief eten en drinken)

Zie onderaan voor de agenda en inschrijving

Workshops worst maken bij jou thuis

IMG_4011 IMG_4183 IMG_6692 IMG_67002015-07-08 22.20.47

Niet genoeg aan het boek? De auteur van Over Worst leert het je graag in persoon, tijdens je vrijgezellenfeest, bedrijfsuitje of gewoon zo
maar, omdat het leuk, lekker en interessant is.

De workshop worden gehouden bij jou, of jullie, thuis. Voor grotere groepen kunnen we ook de locatie verzorgen. Alleen, of met zijn tweeën? Er zijn ook workshops worstmaken op inschrijving, zie onderaan dit bericht.

Tijdens de workshop leer je, uiteraard onder het genot van wat door ons meegenomen worst, allereerst de theorie van het maken van verse en droge worst. Wat gaat er in een worst, waar haal je je die ingrediënten, wat voor grappige dingen kun je doen met darmen, en hoe voorkom je dat je komt te overlijden na het eten van je zelfgedroogde salami. Vervolgens breng je het geleerde in de praktijk met het bereiden van een aantal verse worstvarianten die we uiteraard vervolgens ook opeten. Omdat een mens niet kan leven op dierlijk vet alleen (zeggen ze) bereiden we daarbij ook enkele smakelijke bijgerechten. Uiteraard bereiden we ook worst om zelf te drogen, zodat je een paar weken later je eigen salami aan je vrienden, familie en buren kunt presenteren. Je krijgen een boekje mee met daarin alle recepten en ‘Over Worst’ is, desgewenst gesigneerd met een vette vinger, verkrijgbaar. Er is geen minimaal aantal deelnemers, maar vanaf vijf is het leuk (en betaalbaar).

Interesse? Neem contact op met Meneer Wateetons.

ps. Niet zo’n worster? Of zoek naar vegetarisch vertier thuis: de workshop fermenteren kan ook thuis worden gegeven.

 Workshop bloedworst, leverworst en mortadella

2015-07-08 21.21.55 2015-07-08 20.47.06 2015-07-08 20.24.45 2015-06-27 21.23.40IMG_6739

Meneer Wateetons heeft in de afgelopen jaren honderden gewone burgers mogen omscholen tot braadworstmaker; een groot voorrecht. Maar er bestaan ook andere populaire soorten worst. Die staan centraal in deze workshop. We maken bloedworst (zowel de Franse boudin noir als de Nederlandse bakbloedworst), fijne en grove leverworst en  Italiaanse mortadella (een kookworst).

Uiteraard geeft meneer de workshop weer op de boerderij van Boergondineren, waar je ook de basiscursus hebt gevolgd.
De kosten: €65 per persoon (inclusief eten en drank)
Zie onderaan voor de agenda en inschrijving.

Workshop droge worst maken

cafe-1-5252CSE-4q3UAAAIV36CTUhSlBUcAA_fa3CSEaAZrUwAEg8-JCTS0gyMXAAE5WTG

Verse worst maken is leuk, maar de ware uitdaging van het worstmakersvak is het creëren van je eigen fuet, salami, cacciatore, droe wors, Groninger worst, metworst, ossenworst, chistorra of chorizo. Wat deze worsten onderscheidt van de braadworst is dat ze gefermenteerd/gerijpt en in de meeste gevallen gedroogd gezijn.

 Tijdens deze workshop leer je alles over het fermenteren van worst: bacteriën en schimmels, starterculturen en entworsten, pH, temperatuur en luchtvochtigheid. En voedselvergiftiging natuurlijk. We proeven verschillende gefermenteerde worsten en gaan uiteraard ook zelf aan de slag. We maken verschillende worsten, die je vervolgens mee naar huis neemt om daar in enkele weken te fermenteren en te drogen. Eventueel kun je je worsten ook door meneer laten fermenteren, die ze na afloop aan je opstuurt. De workshop is toegankelijk voor zowel beginnende worstmakers als degene die de basiscursus verse worst gevolgd hebben. Een waarschuwing: de cursus heeft een vrij hoog theoriegehalte (er is zelfs een po-wer-point), dus een notitieblok en een serieuze interesse in het ambacht zijn een pré. Maar dan kun je het daarna ook écht.
Uiteraard geeft meneer de workshop weer op de boerderij van Boergondineren, waar ook de basiscursus worst maken wordt gegeven . Deze workshop kan ook bij jou thuis worden gegeven. Neem daarover contact op.
De kosten: €65,00 per persoon (inclusief eten en drinken).
Zie onderaan voor de agenda en inschrijving.

 Kop tot staart workshop

IMG_7423 IMG_7457 IMG_7473  IMG_7597  P1100199

In samenwerking met Boergondineren (die fijne locatie waar meneer ook zijn workshops worst maken en roken geeft), Beemsterlant’s Varken, Mahé natuurvlees en Slagerij De Wit organiseert meneer een Kop tot Staart workshop. In deze workshop leer je álles over het varken: zijn leven, zijn sterven, zijn smakelijke onderdelen en natuurlijk de bereiding daarvan. Een hele zaterdag lang!

Rond het middaguur (12:00) verzamelen we bij de varkensboerderij van Beemsterlant’s varken of Mahe Natuurvlees waar we na de koffie gedurende een uur een rondleiding krijgen ‘van Zaadje tot Karbonaadje’. Een half varken nemen we mee. Daarmee vertrekken we naar de boerderij van Boergondineren, aan de rand van Amsterdam waar een lunch op ons staat te wachten. Na de lunch zal meesterslager Arend ten Wolde van Slagerij De Wit demonstreren hoe je een varken uitbeent. Leer waar de speklappen vandaan komen, en waar de varkenshaas en kinnebak nou precies gelokaliseerd zijn. Vervolgens gaan we deze delen vervolgens aan de slag: zoals verwerken tot worst, meneer Wateetons’ specialiteit. Maar we maken ook paté, bacon, BBQ’d ribs en nog veel meer. Draaien, roken, koken en smoken! Tenslotte eten we dit heerlijks op, en wat er over blijft (en dat is heel veel) krijg je mee naar huis.

Voor de drank en bijgerechten wordt gezorgd door Boergondineren. Zij die daar wel eens een workshop gevolgd hebben weten dat Sacha ervoor zorgt dat het ons aan niets ontbreekt.

Een hele dag smakelijk en leerzaam varkensvertier! Leer dit prachtige dier écht kennen.

De kosten: €125 per persoon (inclusief alle eten en drinken).

Zie onderaan voor de agenda en inschrijving

NIEUW: Kop tot staart workshop speciaal– wild zwijn, gans of lam

Nieuw! In 2016 breidt Meneer Wateetons de kop tot staart- workshops uit met wild zwijn (januari), lam (februari) en gans (data volgen). Het idee is hetzelfde als de oorspronkelijke kop tot staart. Een expert (jager of slager) leert ons alles over het leven, sterven en de anatomie van het dier waarna we zelf aan de slag gaan met het verwerken en, natuurlijk, opeten.

De kop tot Staart lam organiseren we in samenwerking met schapenboerderij Hoeve Kindergoed in Ermelo en slagerij Schiffmacher in Harderwijk. Deze workshop vindt dan ook plaats op Hoeve Kindergoed.

Kosten Kop tot Staart Lam:€125 per persoon (inclusief alle eten en drinken).

Bij de Kop tot Staart Wild Zwijn op 9 januari zal jager Till Kolle vertellen over de jacht op wilde zwijnen.

Kosten Kop tot Staart wild zwijn: €125 per persoon (inclusief alle eten en drinken).

Zie onderaan voor de agenda en inschrijving

Workshop roken, open inschrijving

boergondineren_terras-12-6209 10511150_823150647702655_895988574858466089_n 2015-07-25 19.08.29 2015-03-08 16.03.22 2015-03-08 19.21.47

Niet genoeg aan Over Rook? De auteur leert je de kunst van het roken graag in persoon, tijdens één van de open inschrijving workshops op de boerderij van Boergondineren aan de rand van Amsterdam, bekend van de workshops worst maken.

Tijdens de workshop leer je, onder het genot van de lekkere hapjes en drankjes van Boergondineren allereerst de theorie over roken: apparaten, houtsoorten, koud versus warm roken, de ideale temperatuur en noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Daarna gaan we in groepjes aan de slag met zowel ter plekke in elkaar geknutselde, als gereedstaande rookovens, rookpannen en rookpistolen. Je mag ook je eigen rookkast, -pan of -ton meenemen. Uiteraard eten we aan het eind van de avond de huisgerookte waar met elkaar op, begeleid door de bijgerechten en wijn van Boergondineren. Je kunt je gewoon in je eentje, met z’n tweeën of met een klein groepje opgeven. De workshop wordt gegeven door Meneer Wateetons, culinair blogger en schrijver (www.wateetons.com, Elle Eten, Nrc Next en auteur van het Handboek voor de Vinex-jager (2010), Over Worst (2011), Over Rook (2014) en Over Rot (2015). Voor de enthousiastelingen is dit boek tijdens de workshop, gesigneerd, te verkrijgen.

Kosten: €65 per persoon (inclusief eten en drinken)

Zie onderaan voor de agenda en inschrijving

Wateetons’ Wilde Weekend in Zweden

wilde-weekend-groot stokvis vissen op forel een 5 dagen bestorven ree verwerken  Een tweede ree Francis Mallman style Eland

Ook in 2016 organiseert meneer Wateetons een aantal Wilde Weekenden in Dalsland, Zweden. Daar gaan we vissen, elandworst maken, knutselen, uitbenen, vlees en vis roken, wandelen, wildplukken, brood bakken, schieten, fikkie stoken, kanoën, whiskey drinken en nog veel meer. Vrijdag als jongen met het vliegtuig heen, maandag als man weer terug. Idem voor meisje-vrouw natuurlijk.

Je verblijft aldaar in Edsleskogs Wärdshus, de prachtig aan een meer gelegen en door bossen omgeven herberg van Johan Postma, met wie hij dit weekend organiseert.

Zie hier voor enkele foto’s van het weekend eind 2014, oktober 2015 en november 2015.

Er zijn een aantal arrangementen voor 2016, in april, september en november.

Lees er meer over op de Wateetons Wilde Weekend pagina.

Workshop Fermenteren

over-rot

opstelling met de hele proeverij 2015-09-16 19.59.09 Nog meer DIY zuurkool aan de slag cider in wording met boekje

Vooruitlopend op ‘Over Rot’, het handboek Fermenteren dat in november 2015 van zijn hand verschijnt leert foodwriter Meneer Wateetons je nu al alles over het fermenteren van voedsel. Je zult ontdekken dat er geen maaltijd voorbij gaat zonder dat je iets gefermenteerds eet, en dat zelf fermenteren makkelijk, leuk, lekker en avontuurlijk is. Natuurlijk ga je zelf aan de slag! Niet alleen met de melkzuurfermentatie van groenten, maar ook met schimmel-, gist-, en zelfs de illustere alkalische fermentatie. Omdat fermenteren tijd kost krijg je het zelfgemaakte en voorbereide voedsel mee naar huis, om daar met duidelijke instructies tot volle gefermenteerde wasdom te laten komen. Na afloop van de workshop neem je zelfs een goodybag mee, bestaande uit een mini-fermentatietoolkit om thuis direct met de opgedane kennis en ervaring aan de slag te gaan.

Uiteraard vind de workshop plaats op de boerderij van Boergondineren aan de rand van Amsterdam, waar Meneer Wateetons ook de populaire workshops worst maken, roken en Kop tot Staart organiseert. De drank (gefermenteerd!) alle lekkere hapjes (gefermenteerd!) en maaltijd (grotendeels gefermenteerd) zijn inbegrepen en die nieuwe vrienden (zowel zowel micro- als macrobiologisch) krijg je er gratis bij.

De kosten: €75 euro per persoon (inclusief alle eten en drinken).

De workshop fermenteren kan trouwens ook bij jou thuis worden gegeven. Neem contact op voor meer informatie.

Zie onderaan voor de agenda en inschrijving

NIEUW Workshop Fermenteren XL

over-rot

Een hele dag aan de slag met fermenteren. ’s Middags spreken we af bij Boergondineren om na uitleg en een kop koffie op de fiets (zorgen wij voor) in Amsterdam-Noord twee kleinschalige bedrijven te bezoeken waar gefermenteerd word: zuivelbedrijf De Dikhoeve en bierbrouwerij De Vriendschap. Hoor van de experts hoe zij fermenteren gebruiken om hun heerlijke producten te maken. Uiteraard hoort proeven daar bij! Daarna fietsen we terug naar Boergondineren waar een heerlijk diner op ons staat te wachten waarna we zelf aan de slag te gaan met fermenteren. Meneer Wateetons leert je tijdens zijn workshop alles over het inzetten van microben om je voedsel lekkerder, langer houdbaar en beter verteerbaar te maken. Je zult ontdekken dat er geen maaltijd voorbij gaat zonder dat je iets gefermenteerds eet, en dat zelf fermenteren makkelijk, leuk, lekker en avontuurlijk is.  Na afloop van de workshop neem je zelfs een goodybag mee, bestaande uit een mini-fermentatietoolkit om thuis direct met de opgedane kennis en ervaring aan de slag te gaan.

De kosten: €110 euro per persoon (inclusief alle eten en drinken).

Zie onderaan voor de agenda en inschrijving

NIEUW Workshop paté en terrine maken

2015-12-14 07.09.04 2015-12-18 19.41.01 2015-12-21 21.02.13 IMG_7168 IMG_7172

Allereerst komt natuurlijk de theorie komt aan bod: farce, deeg, aspic, materialen, valkuilen en variaties. Leer het verschil tussen een terrine, paté, pie en pastei en tussen ballotine en galantine. Dit alles onder het genot van verschillende door Meneer Wateetons gemaakte patés en terrines en de nodige drankjes (inbegrepen). Na een geweldige maaltijd van Boergondineren gaan we, met wederom een glas in de hand, zelf aan de slag. Ieder maakt, onder begeleiding van meneer Wateetons een paté waar je al je creativiteit, zowel qua smaak als vormgeving, in kwijt kan. Omdat een paté goed moet afkoelen en op smaak moet komen voor je hem aansnijdt neem je hem met duidelijke instructies mee naar huis om daar af te bakken. Met de meegeleverde wegwerpkernthermometer weet je zeker dat je paté perfect gegaard wordt.

Kosten: €65 per persoon, dat is inclusief drankjes, maaltijd en hapjes. En je eigen paté natuurlijk.

Zie onderaan voor de agenda en inschrijving

Deze workshop kan ook bij jou thuis worden gegeven.

De agenda

JANUARI

  • Zaterdag 9 januari –  kop tot staart workshop WILD – WILD ZWIJN
  • woensdagavond 13 januari  – workshop worst maken
  • zaterdag 30 januari kop tot staart

FEBRUARI

MAART

APRIL

MEI

JUNI

JULI

AUGUSTUS

SEPTEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER

 

 

 Aanmelden

Aanmelden voor de workshops kan via meneer@wateetons.com (bij voorkeur) of 06 81255054 (eventueel).

Locatie

(tenzij anders vermeld):
Boergondineren
Liergouw 78
1028 BV Ransdorp (Amsterdam)

Voor de worst- en rookworkshops geldt: je bent vanaf 18.00 welkom. Om 18:30 gaan we van start. De kop tot staart workshops beginnen om 12:00 ’s middags.